Goede Start in GHJC

Ook deze keer neemt SG Overschie met één team deel aan de ‘Ron de Jong Groene Hart Jeugdcup’, dat dit seizoen bestaat uit de spelers Farmaan Farrukh, Arslaan Farrukh, Timo Zunderman, Michiel Zunderman, Oumaima Tarifit, Jens Erdtsieck en Seppe Schön.

Traditie getrouw werd vrijdag 31 oktober jl. het nieuwe seizoen afgetrapt in het clubgebouw van SV Spijkenisse, Bibliotheek Boekenberg. De eerste tegenstander van SGO in poule 4A deze avond was direct een geduchte, namelijk het zesde team van de altijd sterk spelende vereniging s.v.v. Klim-Op. Op bord 4 kreeg debutant Seppe Schön derhalve direct zijn vuurdoop. Een voor de spelers van Klim-Op kenmerkende stortvloed aan valstrikken, combinaties en vorkjes was duidelijk nog te veel van het goede voor hem. Bij Timo Zunderman op bord 2 ging het er niet veel beter aan toe. Hoewel hij snel twee pionnen voor kwam te staan ging hij op dezelfde wijze mat als zijn teamgenoot op het vierde bord: een door een loper gedekte dame die mat geeft op h7. Jens Erdtsieck op bord 3 stond er halverwege goed voor. Met een stuk voorsprong leek de winst hem niet meer te kunnen ontglippen, maar in een vlaag van verstandsverbijstering gaf hij zijn toren gratis weg en dat werd hem fataal. Op het eerste bord had Farmaan Farrukh na de opening zijn dame moeten inleveren voor een toren en een licht stuk, maar gelukkig sloeg zijn knol bij het naderen van het eindspel op hol. Met twee vorkjes werkte Farmaan vakkundig eerst de dame en daarna de laatste toren van zijn tegenstander van het bord en pakte hij alsnog de winst (3-1).

De tweede wedstrijd van de avond tegen De Pionier 2 speelde SGO 1 erg goed. Farmaan Farrukh hakte binnen een paar zetten op het door Overschie geliefde veld f7 en zette vervolgens zijn tegenstander in mum van tijd mat. Jens Erdtsieck wist vroeg in de partij op listige wijze de dame te vangen en kort daarna een succesvolle mataanval op te zetten. Op het vierde bord veroverde Seppe Schön op fraaie wijze een toren, bouwde hij geduldig zijn voorsprong uit en zette hij uiteindelijk zijn tegenstander mat. Uiteraard werd hij direct door zijn teamgenoten uitbundig gefeliciteerd met het behalen van zijn eerste overwinning in de Groene Hart Jeugdcup. Alleen bij Timo Zunderman ging het lang gelijk op en tijdens het eindspel zelfs even de verkeerde kant op. Door een dubbelaanval met schaak verloor hij zijn toren en dus begon Timo aan een alles of niets poging met zijn dame. Onder druk van telkens een schaakje en het ophalen van een pionnetje zocht zijn tegenstander naarstig naar een veilig onderkomen voor zijn koning, maar overzag daarbij dat hij zijn koning in een mat-in-één manoeuvreerde (0-4).

De laatste wedstrijd van de avond speelde SGO 1 tegen 3-Torens 3 en deze keer zette Famraan Farrukh, die duidelijk in bloedvorm was, zijn tegenstander nog sneller mat dan de partij ervoor. Terecht zo trots als een pauw raakte hij dan ook op de weg terug niet uitgesproken over zijn prestaties die avond. Bij debutant Seppe Schön, die op het laatste moment was ingevallen voor de zieke Arslaan Farrukh, ging het minder goed. Al vroeg in de partij sloeg zijn tegenstander een gat in zijn stelling, waarop een niet te stoppen rooftocht volgde. Als een Spartaanse krijger probeerde hij nog lang het tij te keren, maar de vroeg opgelopen achterstand bleek helaas te groot. Op bord 2 was het Timo Zundermann gelukt om met sterk spel het eindspel te bereiken met een toren voorsprong. Normaal gesproken is de winst dan zo goed als binnen, maar hij vergat helaas torens te ruilen. Bovendien verrekende hij zich bij een torenoffer waardoor de partij onverdiend in remise eindigde. Of SGO de winst zou pakken (tussenstand 1,5 - 1,5) hing dus af van de partij van Jens Erdtsieck, die een dame tegen een toren en licht stuk voor stond. De weg naar winst was echter zeer lastig te vinden en dus werd het uitermate spannend op het moment dat zijn goed spelende tegenstandster een vrijpion wist te creëren in de tijdnoodfase. De hersens van beide spelers kraakten hoorbaar, maar gelukkig vond Jens nog net op tijd de oplossing. Door knap gezien ruimte te maken op de koningsvleugel werd zijn dame bevrijd en kon hij de vijandelijke koning opjagen en uiteindelijk midden op het bord mat zetten (2,5 - 1,5). Met 2 uit 3 heeft SGO een goede start gemaakt in de Groene Hart Jeugdcup. Een nieuwe lichting goede Overschiese jeugdspelers lijkt zich wederom aan te dienen.

Serge Erdtsieck

Back to Top