Spijkenisse 5 te Sterk

Ten opzichte van vorig seizoen mist SGO 4 kopman Niels, die transfervrij en mede door zijn goede score op bord 1 naar het 2e is verhuisd. Ook Daniel (voormalig bord 2) doet niet meer mee, omdat hij een wereldreis aan het maken is. Voor hen zijn Leo en Oumaima in de plaats gekomen, zodat het team weer uit negen spelers bestaat.
De eerste wedstrijd in de RSB klasse 4B zou voor SGO 4 op papier een erg lastige gaan worden, namelijk tegen de ervaren rotten van Spijkenisse 5 die vorig jaar nog in de 3e klasse speelden en met een gemiddelde rating van 1479 het sterkste team uit de poule is. De praktijk bleek helaas niet anders.

Omdat drie spelers van Spijkenisse niet op de geplande datum konden spelen werd de wedstrijd op twee vrijdagen gespeeld. Wel jammer, want dan is zo’n teamwedstrijd toch anders dan normaal. Op 26-9-2014 begonnen Mario (1), Ashwari (4) en good old Leo (8) thuis aan het eerste deel van de wedstrijd. Leo, die in die week 93 was geworden en bij komst op de club werd overladen met felicitaties en cadeaus, was er schijnbaar met zijn hoofd niet helemaal bij en werd al snel in de opening overrompeld. Door een gemeen, maar mooi trucje, wist zijn tegenstander hem al snel mat te zetten. Ook Ashwari had een lastige avond. Doordat ze in het begin iets te passief speelde werd zij langzaam maar zeker in het nauw gedreven. Wel kreeg ze nog kleine kansjes, maar die werden steeds weer gepareerd. Uiteindelijk moest zij het onderspit delven. Wel goed gevochten, maar geen punten.
Mario speelde één van zijn beste partijen ooit (tot nu toe dan) en combineerde er lustig op los. Met een mooie slotzet pakte hij het punt. Vorig jaar had Mario al bewezen dat hij goed uit de voeten kan op de topborden en wat een mooie start van het nieuwe seizoen voor hem! (tussenstand 2-1 voor Spijkenisse)

Op vrijdag 3-10-2014 gingen de overige 5 spelers vol goede moed richting Spijkcity. Op bord 2 kreeg Jurriaan met zwart een afruilvariant van het Frans op het bord. Ondanks dat hij bijna de gehele partij iets beter stond kwam hij niet verder dan een remise. Waarschijnlijk was ook de slotstelling remise volgens Fritz en Erik, ondanks de lichte plus die Jurriaan had. Op bord 3 speelde Ricardo. Zijn tegenstander manoeuvreerde erg vreemd met zijn stukken en kwam daardoor steeds slechter te staan. Helaas lukte het Ricardo niet om het juiste plan te vinden (beuken op de damevleugel) en daardoor had zwart de tijd om zijn stukken te hergroeperen en richting de witte koningsstelling te gaan. Ricardo overzag een grapje en daardoor ging hij ondekbaar mat. Loubna (bord 5) kreeg met wit alle kansen om haar tegenstander van meet af aan te overrompelen, maar verzuimde om op een koningsaanval te gaan spelen of om materiaal te winnen. Later in de partij kon ze nog steeds winnen met een vrijpion. Helaas ruilde ze haar verbonden vrijpion i.p.v. deze rustig door te schuiven en niet meer af te stoppen was geweest. Zwart kon zijn torens daardoor activeren en Loubna zette haar torens juist te passief neer en gaf op het eind van de partij, maar al in een verloren stand, haar toren cadeau. Oumaima (op 6) was te vriendelijk voor haar tegenstander en gaf al op de 7e zet een stuk weg, hetgeen resulteerde in een kansloze nederlaag - ondanks dat ze het nog wel probeerde - in 26 zetten. Op bord 7 maakte Pari in een bekende stelling een fout in de opening door haar koning aan te raken. In plaats van de juiste zet te kunnen doen moest ze derhalve rokeren en daar maakte haar tegenstander dankbaar gebruik van. Ze verloor daardoor een pion en later de partij. Eindstand 6,5 - 1,5.

Vorig jaar startte SGO 4 ook slecht (toen 7-1) en waarschijnlijk moeten wij het niet van de eerste wedstrijd hebben. Daarna ging het steeds beter en werden er nog veel punten gepakt. Er is veel potentieel in het team en ik hoop dat het er in de volgende wedstrijden uit gaat komen.

Back to Top