Ontgoocheling in Eerste Treffen

Het eerste team van Schaakgenootschap Overschie trad in de 1e ronde van de KNSB-Competitie in en tegen Goes aan maar werd getrakteerd op een kansloze nederlaag; zij hebben de Zeeuwse spreuk: Luctor et ermergo wel erg letterlijk genomen.

Henk Ochtman (Bord 2) was goed op weg aan te tonen dat Hollandse stenen muren Zeeuwse stormen goed weerstaan maar slipte akelig op de bekende vette Zeeuwse klei, maar hij ging slechts bijna onderuit. Op het moment dat wit een nieuwe dame verwierf zette zwart hem pardoes mat (0-1).

Albert Segers (3) is een culinaire liefhebber Frans maar kreeg nu een koekje uit de Siciliaanse keuken aangeboden. Natuurlijk weet die Zeeuw niet van Alberts boek (nou ja, Nunn is de auteur, Albert bezit het slechts) Beat the Sicilian endie wetenschap of het gebrek er aan wordt duur betaald (0-2).

Kopman Erik Brandenburg (1) kon nauwelijks het hoofd boven water houden en dat is uiteraard in Zeeland een essentiële eigenschap. Ronald meende nog een briljante kopie van de partij Botwinnik Smyslov (met winst voor de witspeler) te zien maar óf zijn geheugen liet hem in de steek óf Erik liet ergens een steekje vallen óf zwart heeft een verbetering voor Smyslov gevonden want zoals het ging was het bepaaldelijk niet aangenaam voor wit (½ 2½).

Maurits de Jong (7) had met wit niet heel erg veel bereikt en kreeg dan ook een remisebod maar na overleg met de teamleider, die de stand aan de overige borden niet vertrouwde, moest er door geknokt worden. Maurits had enig voordeel en na een grootscheepse afwikkeling had hij duidelijk iets in handen dat zwart node miste; de halfopen g lijn. Helaas berekende Maurits in de slotfase niet de juiste zetvolgorden waardoor hij niet won maar nog juist remise door eeuwig schaak bereikte (1 3).

Cor Feelders (4) kwam in het middenspel overtuigend beter te staan. Had hij met Pd5 i.p.v. De7 niet verreweg het betere spel verkregen? Zelf gaf hij aan De7 wel tricky te vinden maar wit speelde niet het gevreesde f4 maar La3 met indirecte aanval op de dame. Na Pxc3 trapte hij in de val Txa5, bxa5 en zwart heet een kwaliteit ingeboet (2 3).

Ook ons “geheime wapen”, Karel Looijmans (6) heeft nog zicht gehad op winst maar bleek onvoldoende scherp, moeten nodig gewet worden of wedstrijdritme opdoen. Wit blunderde (naar eigen zeggen) een stuk weg maar kreeg er, wonder boven wonder, heel mooi spel voor terug. Helaas deed wit het niet opzettelijk anders hadden we kunnen spreken van een briljante opzet! Nu was het meer een gelukkig toeval. Maar hij maakte het wel mooi, in Zeeuwse ogen, uit (3 3).

Een half punt had Ronald Ruijtenberg (5) voor het grijpen maar de teamleider moest hem, gezien de stand, op avontuur sturen. Helaas hoorde hij niet dat hij dat moest doen zonder de remise in gevaar te brengen en ja, wie het onderste uit de kan wenst krijgt … Juist ja (4 3).

Het 8e bord was voor Henri Krop die maar geen vuist kon maken en uiteindelijk in een matnet liep. Al met al een treurig begin van deze competitie: een stevig en overduidelijke nederlaag met 5 3.

Teamleider MD

Back to Top