Topduel in de hoofdklasse

Vrijdag 15 maart was het duel tussen de nummers 2 (SGO R1) en 3 (Fianchetto R1). Ene H.O. naar wie een januaristorm is vernoemd gaf via de Schaakdiagrammen appgroep met enige tussenpozen de standen door. Het werd een spannende wedstrijd.
Het gemiddelde ratingverschil lag bij Fianchetto 50 punten hoger maar dat was niet van doorslaggevende betekenis. Rond 22.30 meldde H.O. dat Albert een dame achter stond en Karel een pion voor. Een half uur later had Albert verloren. Hieronder zijn persoonlijke verslag: "Ik speelde met zwart een scherpe variant in de Caro-Kann, ja dat kan, in feite een soort uitlokking om wit overactief te laten worden. Dat had succes, na 13 zetten stond ik op groot voordeel (-1.50). Maar twee zetten later kom ik op het krankzinnige idee om een zwaar vergiftigde pion op c2 te pakken (14… Lxc2). Het ging mij niet zozeer om de pion, maar veel meer om het verhinderen van de lange rochade van wit. Nou dat is gelukt … het kostte alleen wel geforceerd mijn dame. Een komische maar ook nogal zorgwekkende black-out: mijn dame staat op a5 en wit heeft een paard op c3 en een loper op d2; na zowel 15.Pb5 als 15.Pd5 had ik Td8xd2 gepland, wat natuurlijk niet kan na Pd5 … Met twee stukken voor de dame en de witte koning enigszins klem in het midden, had ik nog wel wat praktische kansen. Na een paar mindere zetten van wit leek ik zelfs in het voordeel te komen (schijn bedriegt leert de nuchtere comp analyse). Maar toen ik het ijzersterke 30.Dd7! toeliet was het direct over en uit. PFoei, dat deed best wel pijn.”

E
en flinke misrekening dus en jammer van die beslissende fout.

Daan speelde naar mijn mening de beste en leukste pot. Een stukoffer tegen 2 pionnen met de zwarte koning in het midden van het bord. Zijn tegenstander heeft daarna niet echt een serieuze kans gehad. 
           

Zie diagram 1: Daan heeft met 18.Pg3 het stukoffer op f5 al gepland. Waar komt deze tomeloze agressie bij onze altijd vriendelijke en goedlachse Daan toch vandaan …? vraag ik me elke keer weer af. Zijn tegenstander dwong Daan nu met 18…h4? tot het winnende stukoffer … Dat tempo had hij nuttiger kunnen gebruiken met bijv. 18…cxd4 gevolgd door Db6.
Diagram 2 (na 23.Df5-h3) geeft de essentie weer: wit heeft slechts 2 pionnen voor het geofferde stuk, maar Daan heeft van te voren heel goed ingeschat dat hij winnend voordeel heeft.
Diagram 3: Mooie centralisatie na 35.Tfe1 tegen de zwarte koning, geheel in de stijl van Paul Morphy. Zwart kan dit onmogelijk droog houden. Het einde kwam dan ook snel en genadeloos na 35… h3 36.Dc7+ Ke8 37.Dxd6 en geheel verbrijzeld gaf zwart het op.

Daarna volgde een remise van Erik aan bord 1. Die had het niet gemakkelijk met de zwarte stukken tegen zijn sterke tegenstander Erik Both (2156) maar maakte geen fouten. Robbert speelde op bord 2 met wit tegen Martin Roobol. Een geduchte tegenstander met een rating van 2289. De genoemde “droom” van Maurits (zwart tegen Roobol) zat er dus niet in, maar dit werd zeker ook geen nachtmerrie. Lange tijd bleef de stelling min of meer in evenwicht, maar daarna kwam zwart toch langzaam maar zeker in het voordeel. Dit noopte Robbert ertoe om all-in te gaan met 34.Dh6, zie diagram 4:



In deze stelling zijn er slechts twee zetten waarmee zwart de winst nog kan binnenhalen. Martin Roobol koos voor het prozaïsche 35… Dxh2+ waarna hij inderdaad gewonnen staat met twee pluspionnen (waaronder de gevaarlijke vrijpion op c4) voor de kleine kwaliteit, al vroeg dit nog enige technische vaardigheid. Maar na het fantastische 35… Pg5!! zou het direct helemaal uit zijn geweest. Deze zet haalt het mat op h7 eruit en na 36.Dxg5 Db1+ 37.Kg2 Dxe4+ 38.Kh3 Dxd5 is het ook duidelijk. 36.Pf6+? Kh8 maakt de zaak alleen maar erger omdat dan ook Td1 mat dreigt.

Karel had met wit aan bord 4 een mooie stelling met een pluspion tegen een andere 2200 + speler, Michiel van Wissen. Tijdens een van mijn wandelingen was het beeld opeens sterk veranderd. Opeens zag ik bij wit een dubbelpion en een kwaliteit achter. Karel moet wat overzien hebben en verloor helaas. Dit is zijn verhaal: “Ik had inderdaad na de opening een pion op de damevleugel gewonnen. Zwart had wat compensatie met het loperpaar. Op de 25e zet koos ik het verkeerde plan om de pion te behouden doordat ik een penning van mijn toren door een van zwarts lopers totaal overzag, en zodoende een kwaliteit weg blunderde.”

Han remiseerde met zwart. Lange tijd stond hij beter maar kon geen beslissend voordeel halen.
Mijn (Arnout) stelling leek redelijk in evenwicht maar op zet 25 viel er een bom op. Een witte toren op de g-lijn sloeg mijn pion op g7. Die moest ik met de koning slaan. Daarna volgde Dg5 + en Kf8 waarna de mooi geposteerde loper op d4 mijn paard op f6 sloeg. Daarna volgde Le7xf6 en Dxf6. Een kwaliteitsoffer van toren tegen licht stuk en pion. Materieel niet onaardig maar mijn koning stond in het midden en was in afwachting van ondersteunende stukken. Gelukkig kon mijn gecentraliseerde dame het ergste verhinderen en ik kon mijn stelling langzaam consolideren. Al geloof ik dat wit ergens een veel sterkere voortzetting heeft gemist. Ik had op een bepaald ogenblik slechts 15 seconden over dus kon de rest na zet 35 niet meer goed reconstrueren. In ieder geval was ik zeer blij met de winst.

Niels zat naast mij en had zeer lang een superpaard op c5. De loper op d7 was een veel minder actief stuk. Maar langzaam wist zwart onder de druk uit te komen en zelf druk te zetten waarbij de zwarte loper uiteindelijk het sterkste stuk op het bord werd. Helaas een 0 voor Niels.

De eindstand was 3 - 5 in het voordeel van Fianchetto waarbij de huidige stand precies is omgedraaid. Wij staan nu derde. 

Arnout en Albert

Back to Top