SGO K2 speelt gelijk tegen Sliedrecht K4

Verslag Sliedrecht 4 vs Overschie 2

Zaterdag 7 oktober was het dan zover voor het tweede KNSB team van Overschie. Daar waar de hogere klasses al eerder in september gestart zijn, was het nu dan ook tijd voor de lagere klasse om het seizoen te starten.

Toevallig was het net als vorig seizoen de taak om naar Sliedrecht af te reizen. Vorig seizoen tegen het derde team, dit seizoen tegen het vierde team.

Het team heeft een wat andere samenstelling dan vorig seizoen. Dit seizoen telt maar liefst vijf nieuwe spelers in het tweede team. Deze wedstrijd was het dan ook voor Arjen, Armin en Mees het debuut als basisspelers van het team. Ook was dit de wedstrijd voor het debuut van Eveline als invalster en de rentree van Serge als invaller in de KNSB. Daarnaast gingen de vertrouwde spelers Kris, Menno en ondergetekende met volle moed op pad naar Sliedrecht.

Op bord 1 speelde Kris
Kris spelend met wit, startte zijn partij met het Londen systeem. Iets wat hem niet onbekend is. Voor Kris zijn tegenstander was dit ook geen onbekende opening beide kanten speelde een solide opening er werden wat stukken afgeruild. Op zet 15 zag Kris een paard vorkje over het hoofd en moest daardoor een kwaliteit geven aan zijn tegenstander. 

Er was echter nog geen man over boord. Er waren namelijk nog voldoende stukken op het bord om de wedstrijd voort te kunnen zetten. Pas nadat alle stukken werden afgeruild en Kris ook geforceerd werd zijn dame af te ruilen begon het er somber uit te zien voor Kris. Maar met een kwaliteit voor twee pionnen was het voor Kris nog het proberen waard om een van zijn vrijpionnen te promoveren. Helaas voor Kris wist zijn tegenstander de vrijpion goed tegen te houden en uiteindelijk deze ook te winnen waardoor Kris genoodzaakt was om de witte vlag te hijsen, helaas Kris volgende keer beter. 0-1
 
Op bord 2 speelde Menno
Menno speelde met zwart, en was blijkbaar geïnspireerd geraakt door de clinic van Johan want hij antwoordde met de Caro Kann defense variant. Daar waar het in de opening relatief gelijk opging, wilde de tegenstander van Menno de pion op de b lijn ruilen voor Menno zijn pion op de a lijn. Hierdoor staat de pion van Menno zijn tegenstander op de a lijn erg geïsoleerd.

Vanaf hierna zijn er veel stukken afgeruild. Menno is in een toren eindspel terecht gekomen met een pion voor. De koningen tegenover elkaar, Menno zijn tegenstander besluit zijn toren terug te spelen. Door deze zet komt Menno een tweede pion voor en besluit zijn tegenstander op te geven. 1-0

Op bord 3 speelde Mario
Mario speelde met wit. Er werd een Indian Defense gespeeld waar de tegenstander van Mario op zet 8 een klein foutje maakte en een pion cadeau gaf. Mario wist met een houtje voor een groter voordeel te bereiken door met paarden en lopers een flinke aanval op de koningsvleugel ingezet.

Helaas voor Mario mistte hij de scherpte om de betere stelling vast te houden en na zorgvuldig afruilen wist Mario zijn tegenstander een eeuwig schaak over te houden. 1/2-1/2

Op bord 4 speelde debutant Arjen
Arjen speelde met zwart en speelde een Zukertort opening: Nimzo-Larsen variant. Beide spelers speelde een degelijke opening waar van beide kanten weinig tot niets wordt weggegeven. Beide spelers bieden aan om stukken af te ruilen. Spectaculair om te zien op de manier waarop dit wordt gedaan.
Beide spelers kennen weinig angst en gaan vrolijk door met het spel. Na zet 34 zijn nu ook de dames van het bord geruild. Nadat dit gebeurt lijkt het erg remise achtig echter na Le8 staat zwart een heel stuk beter. Dit werd niet gespeeld en de partij eindigde in remise. 1/2-1/2

Op bord 5 speelt Serge
Serge speelt met wit. Serge opende met c4 ik vermoed om het Engels in te gaan dit werd echter afgeslagen doordat de tegenstander vrijwel alles dicht schoof. Daar waar er bij de meeste borden na ruim 1.5 uur spelen al het een en ander aan materiaal af was gehaald stond het bij Serge nog helemaal vol. Waarop Menno naar Mario toe kwam en zei dat zie je niet heel vaak na zo lang spelen nog geen stuk geslagen te hebben. Waarop Mario antwoordde dat Serge graag vanuit een gesloten stelling “gewoon” gaat staan en daarna over de tegenstander heen walst. Dat was ook in deze partij het geval.

Nadat de eerste stukken waren afgeruild kwam de a-lijn open waar Serge maar al te graag gebruik van wist te maken. Na veel wikken en meten wist Serge 3 pionnen voor te komen en de partij naar zicht toe te trekken. 1-0

Op bord 6 speelde Mees
Mees speelde met zwart en zal misschien toch wel een beetje verrast zijn geweest door de wat ongebruikelijke f4 als eerste zet van zijn tegenstander. Mees kwam namelijk iets minder uit de opening en liet het initiatief wat meer bij de tegenstander liggen. Na een mooie combinatie wist Mees zijn tegenstander binnen te dringen met zijn dame op de 8e rij.

Nadat de druk op Mees alleen maar hoger werd maakte zijn tegenstander een cruciale fout dat de wedstrijd deed kantelen. Mees maakte natuurlijk maar al te graag gebruik van deze fout en bedankte zijn tegenstander voor het gratis stuk. Mees heeft het heft verder niet meer uit handen gegeven en de winst veilig gesteld. 0-1

Op bord 7 debutant Armin
Vers doorgestroomd uit eigen jeugd speelde Armin met wit. Armin bouwde zijn stelling goed op ontwikkelde zijn stukken goed en wist ook redelijk te anticiperen op de aanval van zijn tegenstander. Zijn tegenstander had wel het overwicht in deze wedstrijd waardoor de druk hoog kwam te liggen. Hierdoor was Armin verplicht een stuk cadeau te doen. 

Nadat Armin het stuk heeft gegeven ging het heel hard. Armin zijn tegenstander toonde geen genaden en ging door met aanvallen waardoor op Armin zijn dame ook nog zou gaan verliezen en dus opgaf. Een mooi moment om veel van te leren. 0-1

Op bord 8 speelde Eveline
Eveline speelde met zwart. Eveline speelde zoals zij al had verkondigd in de auto Scandinavisch. De eerste zetten gingen goed totdat zij was vergeten dat de dame in zou staan als het paard van de plek zou weg galopperen.
Nadat de dame was weg gegeven is het heel hard gegaan. De tegenstander van Eveline wist viel hard aan. Eveline lukte het niet om te hergroeperen en moest helaas opgeven nadat haar tegenstander nog twee stukken wist weg te snoepen. Ook hier is het al doende leert men en het maken van fouten stimuleert alleen maar meer om ervan te leren. 1-0

Alle partijen waren ten einde,er werd nog geanalyseerd en nagepraat over de partijen. Goed om te zien is dat er deze wedstrijd weer debutanten zijn die ervaring hebben mogen opdoen in de externe competitie. De einduitslag is 4-4 daarmee is teamleider Mario tevreden met de start van dit seizoen en heb ik goede hoop voor de rest van het seizoen.
Mario Dirks

Back to Top