In Memoriam: Leo Meerman

Op 25 januari 2023 bereikte ons het bericht dat Leo Meerman, onze nestor en wellicht het oudste, dan wel een van de oudste leden van de RSB, op 22 januari is overleden.

Leo was een wel gezien en markant lid van onze vereniging. Hij werd begin jaren 90 lid van Schaakgenootschap Overschie toen hij ons oud-lid Sam Oosthoek ontmoette. Hoewel hij al op zijn twaalfde leerde schaken van zijn vader, werd hij dus pas lid van onze club op latere leeftijd.

Desondanks was Leo een man die graag gezien werd en echt voelde als onderdeel van het meubilair. De altijd goedlachse schaker was voor veel jonge talenten en nieuwe schakers de eerste brug naar lidmaatschap bij de volwassenen. Menig schaker werd dan door hem vakkundig van het bord geveegd, op een manier waarbij je dacht nog wel een kans te hebben gehad, waarna hij met een drankje je graag uitlegde wat je volgens hem beter had kunnen doen. Ook ikzelf heb daar warme herinneringen aan, net als de keren dat ik bij hem thuis mocht komen.

Een paar jaar geleden kwam Leo naar Ronald Verbeek en mijzelf toe met de mededeling dat hij misschien niet meer wilde schaken. Het vooruitdenken ging hem steeds moeilijker af en hij baalde daarvan. Wel verzekerde hij ons dat hij absoluut lid wilde blijven van de vereniging die hij een warm hart toedroeg.

Niet lang daarna besloot Leo naar Oss te verhuizen, om samen te wonen met Marga, de vrouw met wie hij al een lange tijd een afstandsrelatie had. De laatste jaren bleef hij nog leuke dingen ondernemen, maar wel op een steeds rustiger tempo. Zo vierde hij nog zijn 100ste verjaardag in het bijzijn van vrienden, familie en natuurlijk schakers.

Leo laat Marga en zijn kinderen achter, maar ook een schaakvereniging die hem zeer zal missen. Hoewel het altijd pijn doet om zo'n mooi mens te moeten missen, mogen we ook vooral trots, gelukkig en blij zijn dat hij meer dan een eeuw mensen heeft mogen verblijden met zijn gezelschap. We zullen Leo missen, maar ik denk dat ik voor velen spreek als ik zeg dat we hem niet snel zullen vergeten.

Anekdotes en verhalen

Leo Meerman bij op de Troon: https://www.sg-overschie.nl/Documents/Overschie%20Schaakt%20-%202012-08.pdf

Niels van Diejen; Een van mijn eerste wedstrijden tegen een van de senioren was tegen Leo Meerman toen ik een jaar of 8 oud was. Hoe mooi was het toen ik doorstroomde richting de senioren op 14 jarige leeftijd dat het weer Leo was als mijn eerste tegenstander. Hij liet weinig van me heel, maar wist te vertellen dat hij die wedstrijd van 6 jaar eerder zich nog steeds herinnerde. Het tekent Leo dat hij als mens, die zoveel voorbij heeft zien komen, dat toch nog wist. Hij zal gemist worden.

 

Leo Meerman

Geboren ter Amsterdam op 24 september 1921

Overleden in Utrecht, op 22 januari 2023 †

Back to Top