De IJssel Overspoelde de Schie

Onze tegenstanders CSV uit Capelle aan den IJssel kwamen niet in hun sterkste opstelling; ze hadden 3 invallers in hun team die samen 50% scoren, dat is natuurlijk een prima resultaat.
Wij stelden op met slechts 1 invaller en hebben deze ronde volkomen verdiend verloren. Die conclusie moet getrokken worden omdat wij op geen enkel wit bord In de overgang opening/middenspel beter stonden, en ja, dan win je gewoon geen wedstrijden. Er werd wel hard gestreden, maar het zat er vandaag gewoon niet in.

Zo ging het:

Erik Brandenburg had met zwart gelijk spel bereikt en kreeg al vroeg een remiseaanbod van één der invallers. Dat weigerde hij en speelde door. Toen het helemaal mis dreigde te gaan kwam het tweede aanbod wat hij niet kon weigeren,  0,5 - 0,5

Marcel met wit offerde een flankpion voor een breed centrum en trok ten aanval. Zwart verdedigde zich goed; door het sterke ...Pd6! kreeg Marcel niet de stelling die hij voor ogen had en de tactische verwikkelingen in het vroege middenspel waren in zwarts voordeel, 0,5 - 1,5

Maurits met wit was niet in zijn goede doen en speelde de opening ronduit slecht, en stond na zo'n 14 zetten krampachtig. Ook tegen een invaller. Tot ons geluk wikkelde zwart verkeerd af in een dameloos middenspel met voor zwart T+pion tegen twee lichte stukken. De stelling die overbleef kon eigenlijk alleen door wit gewonnen worden, en dat gebeurde ook. 1,5 - 1,5.

Dat was een meevaller in een wedstrijd die er toen al niet best uitzag. Zou dat het keerpunt zijn? Neen.
Het ging van kwaad tot erger.

Niels, onze hevig gemotiveerde invaller, hield zich aanvankelijk goed stand maar speelde een verkeerde pion op. Dat had nog niet zo erg hoeven te zijn als hij niet even later een fatale paardvork had overzien, 
en daarmee stond het 1,5 - 2,5.

Sla niet op b7 of b2, ook niet als het goed is! Wie het schreef, weet ik niet, maar het klopt wel als het in de opening gebeurt. Zelfs wereldtopper MVL verliest ermee.
Onze Henri deed het, met wit. Op b7 dus. in een heel rustige stelling waar hij met normale ontwikkelingszetten een licht voordeel had kunnen krijgen. Waar hij zo goed in is!  Zwart voltooide zijn ontwikkeling en dreigde binnen te vallen op b2, waardoor wit zich genoodzaakt voelde lang te rokeren om b2 te dekken. Ik begrijp die keuze. Het zag er al niet best uit, dan maar proberen te ontwikkelen en je pluspion meesleuren naar het eindspel. Zwart werkte echter niet mee, speelde heel actief en wikkelde af naar een gewonnen eindspel. 1,5, - 3,5, het water stond ons hier al aan de lippen..

Karel met wit had een klein, klein voordeeltje na de opening maar kon dit niet omzetten tot iets concreets. Sterker, zwart kwam met een sterk strategisch plan wat hem voordeel opleverde. Een witte aanval kwam nooit tot stand en Karel moest een toren geven voor een vrijpion. Even later streek hij de vlag, 1,5 - 4,5.

Onze topman van vandaag Henk speelde met zwart heel actief , offerde een pion om de witte ontwikkelingen te belemmeren en dat zag er een tijdje goed uit, maar het was net even te weinig. In het resterende toreneindspel stond hij weliswaar een pion voor, maar een actieve witte koning en toren hielden het binnen de marge. 2-5.

Albert met zwart was al vroeg met Harry aan het rennen, die zijn Waterloo op h3 vond. De daar toen aanwezige witte pion kon teruggeslagen worden, maar dat gebeurde niet. Er volgde een lange strategische fase, waarin m.i. het evenwicht nooit verbroken was. Hij moest van mij echter doorgaan vanwege de situatie op de andere borden. Het toreneindspel ging hij in met een pluspion, maar wit had twee verbonden vrijpionnen en dat gaf de doorslag. 2-6.

Eigenlijk wist geen thuisspeler de partij naar zijn hand te zetten, dat was wel hoe het er vandaag uitzag.
Capelle was doelmatiger en feller, en won dik verdiend.

Van de gemaakte fouten proberen we te leren, en de goede zetten die we deden proberen we te onthouden. Op naar de volgende ronde!

Rob Hopman

gedetailleerd:

H.Ochtman 2006         -  R. Segers 2025                     remise
K. Looijmans 2002       -  M. Vermeer 2127                  0-1
A. Segers 1955            -   JP  Bogers 1948                  0-1
M. Terluin 1889            -   T. Herrewijn 1776                 0-1
E. Brandenburg 2145   -  H. Koedam 1600                  remise
M. de Jong 1961          -  R. Docter 1749                     1-0
N. van Diejen 1704      -  J. Derksen-Harmsen 2056    0-1
H. Krop 1899               - D. Brus 1631                          0-1
    


Back to Top