Overschie Raakt Koppositie Kwijt

In een vol Denksportcentrum in Delft heeft Overschie I met 5-3 verloren van een sterk en stabiel DSC II. 
Een beter resultaat heeft er nooit ingezeten deze middag en de overwinning van Delft is zonder meer verdiend te noemen. De chronologische gebeurtenissen waren, denk ik, als volgt:

Ondergetekende kreeg aan bord 7 een licht voordeel in het middenspel tegen Martin Glimmerveen (1955). Zwart moest zich nauwkeurig verdedigen toen de druk op de damevleugel werd opgevoerd, maar nadat die problemen waren opgelost bleef er een dubbel toreneindspel over zonder enig voordeel, remise. 0,5-0,5.

Kort daarvoor had Robbert aan bord 2 een remisevoorstel gedaan tegen Sebastiaan Smits (2079), wat moedig werd afgeslagen door laatstgenoemde, die nog maar weinig tijd over had had voor veel zetten. Wit kreeg wel de d-lijn in handen, maar ook deze partij eindigde in remise, 1-1.

Albert aan 1 tegen Jan-Pieter Vos (2102) werd een open stelling met tegengestelde rokades waarvan ik het einde niet heb gezien, de partij werd in ieder geval verloren voor ons, 2-1.

Karel nam het aan 4 met zwart op tegen Sten Goes (2192), stond ietwat gedrongen in het middenspel maar volgens hem "kwam hij los" op een gegeven moment en won hij de partij, 2-2.

Inmiddels waren Erik, Henri en Marcel in moeilijkheden geraakt en hadden we behoorlijk veel sterke zetten en geluk nodig om hier nog een punt mee naar huis te nemen.
Aan bord 3  kwam Eriks koning na een desperado slagenwisseling op f2 terecht in het vroege middenspel. Dat zag er niet prettig uit en zijn tegenstander Joram op den Kelder (2288) gooide het centrum open. Erik verdedigde zich kranig maar kwam in een dameeindpel terecht met minuspion waarin de zwarte pionnen veel harder liepen, 3-2

Inmiddels had ook Marcel aan 8 zich gewonnen moeten geven tegen Onno Verbaken (2093). Marcels pionnenstructuur was slechter dan wits en daar werd misbruik van gemaakt, 4-2

Aan bord 5 speelde Henri met wit tegen Bram van der Velden (2186). Henri offerde een pion voor spel maar zijn zwartveldige loper kwam niet tot zijn recht. Henri probeerde met zijn paarden centrale posities te bereiken wat diverse dreigingen inhield, die zwart goed pareerde. De compensatie bleek te weinig en het dame/licht stukeindspel was onhoudbaar, 5-2.

Toen was alleen Cor nog bezig tegen Talitha Munnik (1955). Het was weer best gecompliceerd in het dubbel toreneindspel met pluspion voor Cor. Wij toeschouwers zagen allerlei winstwegen ( zoals altijd) en Cor koos dan weer een andere weg. Talitha had het echt moeilijk omdat er matdreigingen, winnende torenruil, doorlopende pionnen in het spel waren, al die dingen die zo'n eindspel tot een drama kunnen maken als je de verdedigende partij bent en ook nog op increment speelt. Cor offerde een toren voor een vrijpion die doorliep (zeker niet de veiligste oplossing, maar wel boeiend om te zien) en won het eindspel toen zijn laatste pion promoveerde, 5-3

Met 2 matchpunten en 9 bordpunten staan we gewoon nog in de hoogste regionen in 3E en zijn wij in de volgende ronde gastheren voor onze buren Erasmus. Komt dat zien, zaterdag 23 november!

Rob Hopman-Been

Back to Top