SGO K1 walk-over BoZ

In de uitwedstrijd op 24 november maakte Overschie K1 gehakt van Bergen op Zoom. In het seizoen 2016-2017 gingen we nog hard onderuit tegen hen door ondermaats spel, wat toen de degradatie inluidde. Deze keer werd met prachtige schaakparels een snelle monsteroverwinning van 6½ - 1½ geboekt!

Na afloop was het gezellig nagenieten, analyseren en smullen – ook van de verschafte maaltijd – bij Rob Hopman, in zijn knusse woning op loopafstand van de speelzaal in Bergen op Zoom. Dit is voor herhaling vatbaar, de volgende keer doen we dit op 15 december in onze eigen speelzaal (we laten dan Chinees aanrukken).

De wedstrijd  tegen Bergen op Zoom ging ZEER voorspoedig. Al vrij snel hadden we vier overwinningen gescoord en de teller bleef uiteindelijk steken op 6½ - 1½! De ene overwinning was nog mooier dan de andere: mataanvallen en diverse positionele power combinaties.

Rob (bord 7 met wit) toonde haarfijn de zwaktes in stelling en spel van zijn tegenstander (nb goede huisvriend) Oliver de Hert (1896) aan met ondekbaar mat op zet 20! Hier is sprake van een power overwinning met de Oostvaardersplas variant ..

Marcel (bord 8 met zwart) bracht een sterk kwaliteitsoffer in de opening. De stelling was heel lastig voor zijn tegenstander Henry Groenveld (1721) en die ging al snel de fout in met onvermijdelijk stukverlies op zet 18 (!) en opgave enkele zetten later.

Robbert (bord 2 met zwart) verloor ietwat ongelukkig van Marcel van Herck (2063). Het stond totaal gelijk na 20 zetten, ook na 30 zetten, daarna kreeg wit wat initiatief en ruimtevoordeel, het leek allemaal nog houdbaar maar een fout betekende direct verlies.

Cor (bord 3 met wit) zette Tony Peleman (2074) zeer hardhandig aan de kant. Tony was wel wat aan het “pielen”  in de opening met zijn dame naar c8 en weer terug naar d8, maar de manier waarop Cor hem daarna klemzette, langzaam maar zeker wurgde en keihard afmaakte was zondermeer indrukwekkend. Heel mooi is zijn manoeuvre 27.Dh3-h2!, 28.Pg3-e2 en 29.Dd6! (de pointe), hierna kon het betere sloopwerk beginnen! De Fritz suggestie 32. Lxg6 met mat in 10 (!) was wetenschappelijk gezien misschien sterker dan Cor’s 32.Pc6, maar als zwart vervolgens twee zetten later opgeeft zeggen we natuurlijk niks meer!

Albert (bord 4 met zwart) boekte een technische overwinning tegen Erwin Kalle (2016). Een klein plusje na de opening leidde uiteindelijk tot winst in een lopereindspel, omdat mijn  tegenstander wel snel (op mijn klok?) speelde, maar veel te passief.

Maurits (bord 6 met zwart) speelde een wisselvallige partij tegen Edwin van Dongen (1950) Aan het eind forceerde zijn tegenstander de remise, dat was wel ons winnende halfje op dat moment!

Henri (bord 5 met wit) won heel mooi, met een sterk gevoerde slotaanval tegen Lars van Dort (1870). Ook hier liet zijn tegenstander wel na om de eigen kansen te benutten. Henri heeft met 2 uit 2 nog steeds 100%. Heel jammer dus dat hij maar voor 50% heeft meegedaan ..

En dan nog Erik’s partij (bord 1 met wit) tegen Arjon Severijnen (2149). De team overwinning was al lang en breed binnen, maar de wijze waarop Erik het afmaakte was de kers op de taart. Hij wist precies wat hij moest doen tegen de ongebruikelijke openingsopzet van zijn tegenstander Arjon Severijnen (2150). Kleine onnauwkeurigheden van zwart leidden tot steeds groter voordeel en een vrije plus-pion op d5 => d6 => d7. En toen pleegde Erik een winnend dameoffer op f8. De winstweg was echt niet eenvoudig, het kostte sowieso nog een zestal zetten, maar de slotpointe 48.Te8+!! was ook bijzonder fraai.

Na de vervelende nederlagen in ronde 2 en 3 (beide keren met 3½ - 4½) hebben we ons dus goed herpakt tegen een op papier gelijkwaardige tegenstander. Nu nog de goede lijn doorzetten tegen Middelburg in de thuiswedstrijd op 15 december en we kunnen in het nieuwe jaar omhoog gaan kijken.

Albert

Back to Top