Zware Avond Jeugdteam

Vrijdag 6 maart jl. speelde het jeugdteam de 5e ronde van de Groene Hart Jeugdcup. De klassen 3A en 3B waren te gast bij CSV in Capelle aan den IJssel, waar Overschie 1 het moest opnemen tegen Botwinnik 1, CSV 1 en De Pionnetjes 2. Deze keer vanwege een hardnekkig griepje niet gecoacht door Serge Erdtsieck, maar door Esther Erdtsieck en Rob Zunderman.


In de eerste wedstrijd van de avond moest het jeugdteam het opnemen tegen Botwinnik 1. Op bord 3 hadden Seppe Schön en zijn tegenstander er de sokken in, wat helaas niet gunstig uitpakte voor Seppe. Daarentegen wist Michiel Zunderman op bord 4 in relatief korte tijd - tot zijn grote vreugde - te winnen. Een belangrijk punt dat zorgde voor een aanzienlijke spanning, want de spelers op bord 1 en 2 bleken erg aan elkaar gewaagd te zijn. Na een lang en spannend gevecht moest Timo Zunderman op bord 1 helaas de vlag hijsen. Het was dus aan Jens Erdtsieck op bord 2 om het verdiende punt voor het team binnen te slepen, maar in een thriller van een eindspel werd hij echter met nog ca. 30 seconden op beide klokken mat gezet.


Na de 3-1 nederlaag tegen Botwinnik 1 moest Overschie 1 het opnemen tegen degradant CSV 1, dat helaas met een 4-0 overwinning te sterk bleek. Timo Zunderman (1) werd vrij snel overklast en ook Jens Erdtsieck (2) moest al snel de vlag hijsen omdat hij in een valstrik in de opening liep. Seppe Schön (3) en Michiel Zunderman (4) konden gelukkig meer tegenstand bieden, maar helaas moesten ook zij uiteindelijk na een heftig eindspel capituleren.


Om zich te handhaven moest het jeugdteam de laatste wedstrijd tegen De Pionnetjes 2 winnen, maar kort na de start tekende zich al donkere wolken af aan de hemel. Seppe Schön had wederom een behoorlijk tempo. Dit kwam zijn nauwkeurigheid niet ten goede en dus verloor hij zijn partij binnen enkele minuten. Ook Michiel Zunderman hees snel de vlag. In de opening liep hij een te grote achterstand op en hoewel hij het nog probeerde lukte het hem niet om het tij te keren. Jens Erdtsieck verging het in de opening niet veel beter, maar tijdens het eindspel bezorgde hij met een dolle dame zijn tegenstander kopzorgen. Met schaak na schaak, gepaard met het terugwinnen van materiaal, voorkwam Jens tientallen zetten mat in één. Heel even leek het er op dat hij de matdreiging kon opheffen en remise kon afdwingen, maar helaas vond zijn intussen zeer slecht gehumeurde tegenstander alsnog die ene uitvlucht. Timo Zunderman had gelukkig wel een goede start. Hij bouwde vakkundig een positioneel voordeel op, waardoor hij overtuigend materiaal kon winnen en later de partij kon beslissen door te promoveren.


Kortom het jeugdteam beleefde een zware avond met slechts twee schamele bordpuntjes van de gebroeders Zunderman. Hopelijk gaat het de volgende ronde in de 4e klasse weer beter. Dan is Overschie zelf gastvereniging en dus wordt het hoogstwaarschijnlijk ouderwets hakken op f7!


Serge Erdtsieck

Back to Top