Wederom Handhaving

Vrijdag 6 februari jl. moest het jeugdteam van SGO de vierde ronde van de Groene Hart Jeugdcup spelen in ontmoetingscentrum de Tuyter in Krimpen aan den IJssel. In de eerste ronde wist het team te promoveren naar de 3e klasse en wist het zich daarna twee keer te handhaven. Zou het ook deze keer lukken of zou er zelfs nog meer in zitten?


De eerste wedstrijd tegen 3-Torens 3 zag het er al direct niet goed uit voor de Overschieënaars. Arslaan Farrukh op bord 3 verloor in de opening zijn dame en moest vrij snel opgeven en Timo Zunderman op bord 2 moest in de opening een pion afstaan. Het eerste lichtpuntje kwam op bord 4, waar Jens Erdtsieck een pion wist te winnen. Gelukkig begon halverwege de partij de zon te schijnen voor SGO. Farmaan Farrukh op bord 1 won een kwaliteit en Timo Zunderman herpakte zich met de winst van een stuk voor een pion. Bovendien won Jens Erdtsieck de matrace waar hij in verwikkeld was. Beide spelers bestormde elkaars gelederen en heel even leek het er op dat Jens een fout maakte en zomaar zijn toren weg gaf. Deze was echter zeer giftig want de loper die de toren kon slaan verdedigde nu net de toren die mat voorkwam. Zijn tegenstandster zag dit niet en nadat ze blij de toren met haar loper sloeg gaf Jens mat in twee. Kort daarna zetten ook Farmaan Farrukh en Timo Zunderman hun tegenstander mat. De laatste op wel heel lepe wijze met een pionnetje die stiekem het enige vluchtveld dekte (3-1).


De tweede wedstrijd van de avond moest SGO het opnemen tegen Krimpen aan den IJssel 1 en weer ging het in de opening mis. Op alle vier de borden toverde de tegenstanders valstrikken in de opening op het bord en weg waren een aantal stukken van de SGO-ers. Op achterstand knokten alle vier de spelers zich echter knap terug in de partij, maar het lukte alleen Timo om zijn partij te winnen. Jens verloor eerst nog meer materiaal, kwam toen sterk terug, maar kwam helaas net iets te kort. Een stuk achter in een pionneneindspel is te veel van het goede. Farmaan veroverde een toren voor een stuk, maar dit ging zo enorm ten kostte van zijn stelling dat hij jammer genoeg alsnog in het stof moest bijten. Arslaan wist de dame van zijn tegenstander te vangen en stond daardoor een dame tegen een paard en toren voor in het eindspel. Zijn tegenstander bleek dit spelletje echter veel beter te beheersen waardoor hij toch nog verloor (1-3).


Tijdens de laatste wedstrijd moest SGO in Nieuwerkerk aan den IJssel 1 helaas duidelijk haar meerdere erkennen. Arslaan, Timo en Jens verloren hun partij vanwege (trucjes in) de opening vrij kansloos. Hoewel voornamelijk door een paar blundertjes van zijn tegenstander bleef alleen Farmaan nog enigszins overeind. Helaas beheerste hij het eindspel ook minder goed dan zijn tegenstander waardoor hij in een overduidelijke remisestelling (koning, toren en pion tegen koning en toren in positie) de partij verloor (4-0).


Al met al heeft SGO zich wederom zonder al te veel moeite gehandhaafd in de 3e klasse. Bovendien heeft het team getoond dat het op diverse aspecten de tegenstanders in de 3e klasse de baas is. Alleen die vervelende trucjes in de opening nog eens zien te voorkomen en het eindspel iets beter gaan beheersen. Als die stap gezet kan worden dan is promotie naar de 2e klasse zeker mogelijk.


Serge Erdtsieck

Back to Top