Twee Keer SGO 2

Spijkenisse 3 -SGO 2 (1e klasse RSB) door Ronald Verbeek

SGO 2 leek lang te gaan winnen in de uitwedstrijd tegen Spijkenisse 3. Aad won weer zeer fraai d.m.v. een verschrikkelijke koningsaanval. Ronald R won zeer degelijk en in een mooie positionele partij. Daartegenover blunderde Ruud-Jan naar ik meen zijn dame weg en raakte Arnout noodgedwongen een kwaliteit achter. (2-2)

Zelf was ik niet met voordeel uit de opening gekomen maar had wel een aantal valletjes in de stelling verweven. Gelukkig hapte mijn tegenstander en kon vrij snel daarna opgeven. (3-2 voor) Bij Han en Hans stond het zeer remiseachtig en Jeroen stond een stuk voor maar had wel te maken met een aanval op zijn koning over een open g lijn. Niets aan de hand zou je zo zeggen. In de laatste fase ging het behoorlijk mis. Han liet een stuk instaan en Jeroen overzag een combinatie en kwam in een verloren eindspel terecht met een pion minder. Hans probeerde het nog dapper maar meer dan een remise zat er niet in. Helaas dus met 4,5 – 3,5 klop.

 

WSV 1 - SGO 2 (1e klasse RSB) door Arnout van Kempen

Donderdag 10 december reisden wij af naar Waddinxveen. Richting Gouda is vaak problematisch vanwege de files maar deze avond ging alles goed. WSV 1 was onze directe concurrent. Ze hadden evenveel matchpunten, maar een half bordpunt meer. Reden genoeg om alles op alles te zetten en de overwinning binnen te slepen. Onze gemiddelde rating was een kleine 100 punten hoger dan die van WSV. Dan moet je winnen en dat is niet altijd even makkelijk.

Bord 1 Han speelde zijn makkelijkste potje ooit. Zijn tegenstander had niet nauwkeurig gerekend en een snelle blik op het bord vertelde mij dat zwart zonder compensatie een pion achter kwam te staan wat ook gebeurde. Daarna ging het van kwaad tot erger en Han won buitengewoon snel. (1)

Bord 2 lk speelde met zwart en kreeg de beruchte Blackmar Diemer opening voorgeschoteld. Zo’n opening waarop je je graag wilt voorbereiden. Maar dat gebeurt niet natuurlijk. Kwam een pion voor te staan.

Na nauwkeurig verdedigen behield ik de pion en kwam onder de druk uit. Maar daarna stelde wit mij voor een probleem. Ik moest een pion terug geven voor activiteit en een vrijpion. Deze vrijpion bracht mij na 56 zetten uiteindelijk de winst. Een zwaar bevochten overwinning want iedereen was al klaar met spelen. (1)

Bord 3 Ronald V had hoofdpijn en besloot remise aan te bieden hetgeen dankbaar werd aangenomen. Op dat moment stond Ronald iets slechter. (½)

Bord 4 Jeroen kreeg een van Geet opening te verwerken. Altijd lastig. Met een lelijke dubbelpion op de c6 en c5 als resultaat. Zijn zwartveldige loper tegen een goed gepositioneerd wit paard. Jeroen speelde juist en wist het witte gevaar in te perken. (½)

Bord 5 Ronald R had een tegenstander die zijn gebruikelijke opening behoorlijk neutraliseerde. In de zin dat zwart het een en ander ruilt en het voor wit zeer lastig is iets te bedenken dat gevaar zou kunnen stichten. Ronald vond het niet en er werd tot remise besloten. (½)

Bord 6 Aad had het vrij lastig deze avond. Een tegenstander die vrij verrassend speelde maar uiteindelijk wel een te ver opgeschoven pion ging verliezen. Nadat Aad de storm had overleefd kon het materiaal worden geïncasseerd en de stukken in de doos. (1)

Bord 7 Ruud-Jan speelde een goede partij. Had veel ruimteoverwicht. Op een gegeven moment pakte zijn tegenstander een vergiftigde pion en werd er feilloos door Ruud-Jan vanaf gecombineerd. (1)

Bord 8 Niels kwam in de opening een pion voor maar moest hiervoor wel aan activiteit inboeten. Dan moet je maar blijven verdedigen en afwachten tot wit niets meer heeft. Ergens ging het mis en verloor Niels onnodig een stuk in tijdnood. Zonde want hij stond wel beter. (0)

Eindstand 2½ - 5½

Back to Top