International Filmfestival en Simultaan

Met een kleiner groepje schakers en schaakouders dan verwacht hebben wij op uitnodiging van de organisatie van het filmfestival deze zondag de prachtige film The Dark Horse bezocht. Een erg indrukwekkende film gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de mentaal instabiele Nieuw-Zeelandse schaakgenie Genesis Potini. Voor degene die de film hebben gemist heb ik goed nieuws, want rond juni 2015 zal de film (met Nederlandse ondertiteling) in de Nederlandse bioscopen te zien zijn. Waarschijnlijk zullen er bij ons op de club nog opnames worden gemaakt voor het introductiefilmpje.

Na afloop van de film is er een simultaan gehouden in de Willem Burgerzaal in de Doelen. Een erg mooie en druk bezochte locatie om zoiets te organiseren. Onze simultaangever Henk Ochtman speelde op 10 borden (doorlopend) tegen een aantal SGO-ers (Mario, Cor, Jurriaan, Seppe en zijn vader Pieter, Hans en Arnout) en aangeschoven bezoekers en haalde een prachtige score van 12 uit 13. Verdienstelijke remises waren er van Hans en Jurriaan. De overige spelers boden aardig wat tegenstand maar werden uiteindelijk allen verschalkt door Henk, die het ook erg leuk vond om een simultaan te geven (en het ook erg goed deed in de contacten e.d.). Tijdens de simultaan was er erg veel belangstelling voor het schaken. Er werden ook veel foto’s gemaakt en er werd door een cameraman van de organisatie van het filmfestival ook een film gemaakt, die waarschijnlijk op de website van het filmfestival komen te staan.

James Napier Robertson, de regisseur van The Dark Horse, was bijna de gehele tijd bij de simultaan aanwezig en speelde nog een paar partijtjes tegen SGO-er Rudram en tegen Alek (van RSR Ivoren Toren). Na afloop van de simultaan werd er nog wat gesnelschaakt en nagepraat over de film en het schaken. Pieter (vader van Seppe) was lekker op dreef met de afdeling ledenwerving en ik denk dat wij hem wel vaker kunnen gaan inhuren bij evenementen. Een aantal klasgenootjes van Seppe en hun vaders werden erg door Pieter geënthousiasmeerd om te komen schaken bij SGO. Zou leuk zijn!

Back to Top