Eerste Team Wint met 6-2


Verkeersinfarct
Door een soort van verkeersinfarct op de wegen A16 en A20, mogelijk veroorzaakt door een “evenement” in of een goedkopere toegang tot Diergaarde Blijdorp en een compleet verstopte afslag naar diezelfde diergaarde kwam het merendeel van de spelers te laat aan in het PrachtHuis maar om kwart over enen konden de klokken tenslotte toch aan en waren nog maar twee spelers onderweg.

Aan bord 1 had Henk Ochtman het tegen Noud Riemens bepaald niet gemakkelijk. De opening was zeker niet beter voor hem maar een afwikkeling bezorgde hem een mooie vrijpion. Vanaf dat moment moest er stevig worden gemanoeuvreerd maar allengs kwam zwart beter te staan. Door promotie verkreeg Henk een dame tegen loper en toren maar misschien had wit wel een vesting. Toen diens loper het veld g3 verruilde voor f2 viel er echter een bres in zijn vesting en was het pleit snel beslecht (1 - 0).

Erik Brandenburg (2) trof een naamgenoot, Koen Riemens, tegenover zich. Heb ik Erik goed begrepen dan speelde deze Koen de opening voortreffelijk, zeker gezien zijn verklaring dat hij die variant niet kende. In deze partij liepen de spanningen hoog op. Om het in bokstermen te zeggen: er werden wederzijds rake klappen uitgedeeld maar zoals het gezegde luidt “de eerste klap is een daalder waard” en die werd door Erik uitgedeeld (1 - 0).

Robbert Fokkink (3) kwam met zwart goed door de opening en had “iets”, misschien niet veel maar hij dreigde een beetje met het krijgen van een vrijpion. Zijn tegenstander, Rogier van Loon, verdedigde zich met verve en mogelijk koos Robbert op het laatst een verkeerde afwikkeling want zoals het nu liep zat er niet meer dan een gelijkspel in (½ ½).

Albert Segers (4) kreeg weer eens een Sveshnikov, dit keer van Carlo Rens, voor de kiezen en was er niet bepaald gerust op. Mij leek dat hij wel lekker stond maar hij voelde dat anders en nadat de zwartspeler in tijdnoodweer was verzeild werd ineens de veilige remisehaven binnengevaren (½ ½).

Ronald Ruijtenberg (5) vertrouwt mij niet meer. Nadat ik hem in de vorige ronde op avontuur stuurde op het moment dat hij remise kon claimen, naam hij nu geen enkel risico en accepteerde in gelijke stand het remiseaanbod van Ted van Eck (½ ½).

Karel Looijmans (6) verwierf een overwegende stelling maar gebruikte daarbij wel flink wat meer tijd dan zijn opponent, Rob van Weegen. Of dat tijdverbruik op het laatst een rol heeft gespeeld kan ik niet overzien maar een feit is dat de combattanten besloten het punt gewoon te delen; einde oefening (½ ½).

Maurits de Jong (7) kreeg een kwaliteit aangeboden die hij, uiteraard, in dank aanvaardde. Toch had Henk Wennekes verder gekeken en kreeg een veel belovend paard op c5 waarmee wit op maar liefst drie plaatsen kon inslaan, met medeneming van een loper op e6, een toren op d7 en een pion op b7. Dat is geen Trojan horse maar een Wild horse. Maurits weet vast heel veel van paarden want even later stond hij in het eindspel gewoon nog een kwaliteit voor en was het dus kassa! (1 - 0).

Cor Feelders (8) meld doodleuk dat hij een slechte zet (zijn woorden) heeft gedaan maar dat er een trucje achter zit en als zwart (Ton van der Werf) daar in trapt dan … Ja, dar laat een Feelders zich niet over uit maar zwart trapt er niet in. Toch krijgt Cor mooi tegenspel en verovert onder opoffering van een kwaliteit een toren op a8. Helaas staat zijn paard nu wel buitenspel maar houdt tegelijkertijd de zwarte koning aan c7 gebonden en zo’n koning in het midden … Met fraai spel slaagt Cor er in af te wikkelen en het punt te incasseren (1 - 0).

Al met al een verdiende 6 - 2 overwinning en dat kunnen we wel gebruiken met de wedstrijd tegen Philidor Leiden, later deze maand, al op ons netvlies. (Teamleider MD).

Back to Top