Veelbelovende Start SGO 3

Vrijdag 26 september jl. startte voor SG Overschie het nieuwe competitieseizoen. Het eerste team dat de clubkleuren verdedigde was Overschie 3, dat het thuis in RSB klasse 3A moest opnemen tegen WSV 2 uit Waddinxveen. Vooraf waren de Overschiënaars er niet gerust op, want WSV 2 speelde vorig seizoen nog in de 2e klasse en Overschie 3 in de 4e klasse van de RSB. Daarentegen is het Overschiese team dit seizoen aardige versterkt, met o.a. Jan de Liefde die over kwam van SV Haeghe Ooievaar uit Den Haag.

Gemotiveerd en met vertrouwen in eigen kunnen begon Overschie 3 aan de wedstrijd. Murphy Brunings (bord 6) ging voortvarend van start. Redelijk vroeg in de partij wist hij twee pionnetjes te veroveren. Ook zijn buurman Rob de Wilt (bord 5) begon goed en won een kwaliteit. Op de overige borden ging het in de opening redelijk gelijk op, totdat Serge Erdtsieck (bord 3) met een schijnoffer in de Caro-Kann verdediging een pion wist te veroveren en daarmee de stelling van zijn tegenstander behoorlijk wist te verzwakken. Wellicht was de tegenstander van Wil de Gids (bord 8) geschrokken van de achterstand op drie borden, want hij gaf pardoes een toren cadeau en zulke cadeautjes moet je good old Wil niet geven.

Halverwege de avond zag het er dus goed uit voor Overschie 3. Op bord 1 hielden teamcaptain Hans Doornheim en zijn tegenstander elkaar in evenwicht. Een bord daarnaast stond Fokke Lindeboom (bord 2) twee pionnetjes achter, maar hij had nog wel voldoende kansen om de achterstand weg te kunnen werken. Serge Erdtsieck had zijn voorsprong vergroot, Jan de Liefde (bord 4) leek op een remise af te gaan, Rob de Wilt en Murphy Brunings stonden nog steeds voor, Cor van Lennep (bord 7) stond er beter voor en Wil de Gids maakte vakkundig gebruik van het verkregen presentje.

Tot ook zijn eigen verrassing was Jan de Liefde als eerste klaar. Nadat hij in een ingewikkeld pionnenspel, met vier torens en een paard tegen een loper, knap een gaatje op de a-lijn wist te vinden maakte zijn tegenstander een enigszins verborgen, maar fatale fout en gaf derhalve direct op. Niet lang daarna gaf ook de tegenstander van Serge Erdtsieck op, die eerder mat in twee over het hoofd zag, maar uiteindelijk zijn tegenstander alsnog een niet te dekken mat voorschotelde. Wil de Gids haalde het 3e punt voor Overschie 3 binnen met een mooi schaakje, waardoor zijn tegenstander nog meer materiaal zou verliezen en dus capituleerde hij. De vierde overwinning kwam op naam van Murphy Brunings, die in alle rust maar vakkundig de hele partij domineerde. De teamwinst werd binnen gehaald door Cor van Lennep. Hij wist aan het begin van het eindspel twee pionnen te veroveren en daarmee drie aaneengesloten vrijpionnen te creëren die niet meer te stoppen waren.

Op de drie resterende borden was het spannend, zeker omdat er nog maar weinig tijd op de klokken stond. Rob de Wilt, die als enige nog niet in tijdnood was gekomen, had helaas zijn kwaliteit weer moeten inleveren. Hij kwam daardoor in een lastig eindspel met torens en een pion voorsprong terecht. Veelal eindigt een dergelijk eindspel in remise, maar Rob wist na veel zwoegen alsnog de winst te pakken. Hans Doornheim had intussen een gaatje gevonden in de verdediging en bouwde dit goed uit. Hij leek met een toren en een dubbelpion tegen enkel een toren de winst te gaan pakken, maar in de haast gaf hij één pion weg en daarmee eindigde de partij in een remise. Fokke Lindeboom had zich knap teruggevochten in de wedstrijd. Helaas was dit wel ten koste van zijn tijd gegaan. Met nog ruim een minuut zijn klok kreeg hij de kans om de winst te pakken, maar helaas zag hij dit door de tijdstress te laat. Hierdoor pakte niet Fokke, maar zijn tegenstander het positionele voordeel en dus verloor Fokke helaas de partij. Een duidelijke zege (6,5-1,5) voor Overschie 3, dat daarmee een veelbelovende start maakte.

Back to Top